! ! BajuLusuhSeluarTampal: 2011

Pages

Friday, December 9, 2011

sedapkan hati.

aku tak ada kereta dan cuma ada basikal je. nak pegi mana-mana pun naik basikal, bandar Aalen ni pulak boleh tahan berbukit bukau... tak lama lagi salji akan turun berguni-guni dari langit.. habis la laluan basikal semua penuh dengan salji.. basikal tak boleh lalu, hmmm....

setiap kali rasa lemah sangat sebab tak ada kereta, aku tengok gambar ni..

sumber: flickr carltonreid

Thursday, December 8, 2011

lelaki bukan sekadar nak jadi kawan ?

perempuan, kau ada kawan lelaki? maksud aku, kawan semata-mata... bukan pasangan bercinta ke apa..

ada? okeh...boleh terus membaca.

walaupun kau rasa, dia sekadar kawan..mungkin lelaki-lelaki itu bukan sekadar nak jadi kawan... nah video youtube. aku tak bertanggungjawap dengan video ni, risiko sila tanggung sendiri..

video ni pasal satu survey ringkas, mungkin ada yang ubah pandangan terhadap lelaki lepas tengok video ni..


Sunday, November 27, 2011

hipokrit : perkataan drama melayu

mari kembali menulis kat blog. sebab aku ni bukan retis ke apa... tak ada siapa kesah bila aku dah lama tak tulis kan.. sukahati korang la....

aku tulis entri ni pun sebab aku tengah malas nak studi, malas sangat sampai sanggup perah otak tulis entri pulak. tajuk kali ni boleh jadi agak pedas, sila buat hati jadi kering, takde la sakit hati sangat nanti...

selalu sangat aku jumpa ayat macam ni kat facebook dan twitter:

"tak baik aibkan orang, nanti kena balik baru padan muka"

"apasal kau babi sangat suka-suka hati malukan aku, kawan makan kawan..."

"kau buat akaun twitter semata-mata nak jatuhkan maruah aku ke!?"

tak ada siapa suka bila diaibkan, lagi-lagi bila orang yang buat dajal tu orang yan rapat dengan kita sendiri... jadi bila kita diaibkan, mula la kita keluar ayat maki balik makhluk terhina itu... kalau nak nampak sopan sikit, ada la yang keluarkan ayat Quran atau hadis..

kalau bajet western sangat tu, buat ayat "karma's a bitch" atau yang lebih kurang dengannya...

jadi sekarang kita dah boleh kata, semua orang tak suka dimalukan / diaibkan / dihina / dicaci / dimaki

=================================================

tapi, kecewa gila bila aku tengok, manusia yang dalam kategori tak suka diaibkan ni jugak la yang menyokong industri mengaibkan orang lain. ye, betul tu....ada industri beb.. boleh buat duit dengan malukan orang lain..

industri apa lagi kalau bukan industri gosip. tak kesah la dalam bentuk kertas surat khabar atau website atau blog atau apa-apa bentuk pun...industri gosip tu bukan benda yang mulia.. kadang-kadang gosip ni makin hot bila tambah dengan fitnah.

mungkin ada yang cakap, "aku baca je, takde pun aku share kat facebook, takde pun aku cakap kat orang lain..."

ye, boleh jadi macam tu, tapi tetap kau bagi sokongan kat pengedar gosip professional tu kan? kau bayar duit untuk beli surat khabar, kau bagi duit iklan kat website dia beranak pinak kan....?

=================================================

dah la, jom la sama-sama kita berhenti sokong benda yang sangat tak mulia ni.... gosip tidak sihat untuk masyarakat, tak ada bawak kebaikan pun kan..

sekarang mungkin korang dah faham kenapa aku pilih tajuk "hipokrit".

=================================================

mana satu lagi comel ?

dailycute.net


Monday, October 31, 2011

diari suami dan isteri dalam hari yang sama.

suami dan isteri ni bukan aku dan isteri aku.. hal ini sangat umum.

dan entri kali ni bukan original dari kepala otak aku. asalnya aku ingat nak tampal je benda yang aku nak sampaikan ni, tapi sebab menghormati Bulan Bahasa Kebangsaan...aku tulis balik dalam versi bahasa kebangsaan.

haa...kantoi.. nampak sangat tak tahu Bulan Bahasa Kebangsaan jatuh pada bulan Oktober setiap tahun. kalau kau melayu, sila malu sekarang...kalau kau bukan melayu, boleh salahkan orang melayu sebab tak reti nak hargai bahasa sendiri.

baik, jom kembali ke tujuan asal. kita mulakan dengan diari si isteri.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

diari isteri

malam ni suami aku macam pelik... tadi ada dating dengan suami kat restoran.. boleh tahan la jugak restoran tu, memang sesuai untuk dinner romantik-mantik... aku datang terus dari tempat kerja, jumpa kat restoran. lambat sikit la aku sampai, tapi dia tak cakap pape pun.. tak banyak pun berbual masa dinner tu, agak awkward la pulak..

aku ajak dia pergi cari tempat senyap sikit, saja je aku nak cuba berbual dengan dia.. tapi aku gagal jugak, dia cakap sikit sangat, tak macam biasa... aku tanya dia, aku ada buat salah ke kat dia.. dia kata "Nothing." dia kata supaya aku jangan risau, tak ada kaitan pape pun dengan aku..

on the way nak balik rumah, aku cakap "i love you", dia pandang aku, senyum sikit, lepas tu sambung pandang jalan... aku tak paham la kenapa dia macam ni.. aku makin runsing kenapa dia tak balas balik dengan "i love you, too"

bila sampai rumah, aku rasa aku dah tak dapat nak buat pape dah... aku rasa macam aku dah tak dapat nak komunikasi dengan dia lagi.. dia dah hilang minat dekat aku ke? aku dah tak cantik macam dulu kot.....? dia duduk diam je kat sofa sambil tengok tv...dia terus diam tak cakap sepatah pun..

aku dah penat nak tunggu dia bersuara, baik aku masuk tido je.. 15 minit aku dah kat katil, aku tak dapat tido lagi, dia pun naik katil jugak... dia diam je, tak bersuara pun.. dari muka dia, nampak macam fikiran dia kat tempat lain..dia macam tengah distracted..

dia pun tertido.... aku menangis. aku tak tahu nak buat apa lagi.. aku agak pasti dia teringat kat orang lain. aku bingung........ my life is a disaster.

diari suami

motor tak boleh start, pening pikir apa masalah...

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

nampak beza kan... cara lelaki dan perempuan berfikir sangat tak sama. sekian.

sekarang masa untuk gambar hiasan.

carutan paling comel hari ini dibawakan khas oleh dailycute.net

Tuesday, October 4, 2011

kaki kau busuk, tapi kau tak tahu kenapa...

dari pagi sampai petang korang pakai kasut,
bila balik rumah / bilik...tanggal kasut..
roommate sesak nafas sebab bau kaki korang busuk sangat...

itu situasi biasa kan? tapi aku tak nak tulis pasal macam mana nak tangani masalah tu... aku cuma nak tulis kenapa kaki jadi busuk...

kaki busuk dalam 7 langkah mudah :
  1. kaki bila sampai waktu, aku keluarkan peluh...
  2. peluh secara asasnya cuma air dan garam, jadi peluh tak ada bau sangat...
  3. tapi peluh ni memang sukakan perhatian, peluh memanggil-manggil bakteria supaya datang...
  4. bakteria pun datang...bukanlah benda pelik bila ada bakteria ada kat atas kulit.. tapi peluh adalah sumber makanan yang sangat lazat untuk kaum bakteria..
  5. kenduri ni sangat meriah sebab selagi ada peluh, maknanya sentiasa ada makanan untuk bakteria...
  6. bakteria makan, dan bakteria pun berak
  7. berak bakteria ni yang sebenarnya busuk, ini la punca kaki berbau...

pakai stokin akan cuma membusukkan keadaan yang dah memang busuk...

bakteria suka tempat yang lembap dan gelap...
stokin pulak halang peluh dari kering..
jadi makanan untuk bakteria kekal banyak,
dan stokin jugak kumpul berak bakteria tu,
jadi berlambak-lambak la bau busuk terhasil....

tolong jangan salah anggap, ini fakta, bukan sekadar lawak bodoh... 

oh, nak tambah lagi sikit... nyamuk tertarik dengan bau kaki yang busuk.. jadi kalau rasa banyak nyamuk suka kacau korang, boleh la pergi check bau...

Monday, October 3, 2011

spageti biru di atas atap hentian bas ?

lebih kurang 2 minggu lepas aku ada kat barcelona, banyak lagi benda aku nak buat kat barcelona tapi masa pendek sangat...

benda yang aku sempat buat adalah naik "tour bus"... bas ni 2 tingkat, duduk atas memang seronok, pemandangan cantik bla bla bla... tapi perit jugak la kena tahan cahaya matahari sebab bas ni buka bumbung atas.. bak kata orang putih : topless.

demi melupakan kesakitan menahan serangan cahaya matahari, aku pun main snap-snap gambar.. terjumpa la pulak benda ni..


serius, mula-mula aku ingat ini taik burung merpati... hebat jugak la merpati kat sini boleh berak warna biru.. jom zoom gambar lagi sikit...


earphones rupanya... aku pasti 90% dari yang ada kat atas bus stop ni elok lagi.. earphones ni pelancong buang dari tingkat atas bas sebab tour dah habis... pakai 2 jam je..

jadi siapa-siapa yang rasa selalu hilang earphones, boleh ambil percuma kat atas bus stop... susah tau nak jumpa earphones warna turquoise..

Wednesday, September 28, 2011

memberus gigi : idea yang tidak bagus

aktiviti memberus gigi dah dibuat manusia sejak zaman mesir kuno....atau lebih dikenali sebagai zaman firaun.. tapi sebab ada orang cuba untuk menambah baik aktiviti memberus gigi ni...lahirlah research pasal berus gigi..

syarikat colgate (yang korang suka sangat tu) agak rajin buat research pasal memberus gigi... dan ini hasilnya, sila baca elok-elok...

1. jangan berus gigi lepas makan
gigi berada dalam keadaan paling sensitif selepas makan...perasaan gigi yang sangat mudah emosi pada ketika itu harus dijaga dengan baik..ini untuk mengelakkan gigi menjadi emosi tak tentu pasal...

eh, aku serius ni... makanan dan minuman berasid melembutkan enamel gigi.. secara teknikal, gigi agak lembut masa lepas makan.. kita patut tunggu 60 minit selepas makan, baru boleh berus gigi..

2. apa-apa pun, kita tetap berus gigi 2 atau 3 kali sehari... tapi kalau berus gigi lebih dari 3 kali sehari, nanti boleh mencederakan gusi pulak..

3. memberus gigi sebelum tidur adalah yang paling penting.. sebab, bila kita tidur, mulut jadi kering dan bakteria lebih senang merosakkan gigi..

4. memberus gigi selepas bangun tidur pun penting untuk membuang plak yang terkumpul kat gigi masa kita tidur...

5. tapi, secara teknikalnya adalah merugikan kalau memberus gigi sebelum makan sarapan pagi...
jadi...makan sarapan dulu baru berus gigi...
eh, tapi kena tunggu 60 minit selepas makan sarapan, baru berus gigi... demmit

ini semua dari colgate.com , serius bukan tipu-tipu... nampak? berus gigi bukan benda yang senang..

aku rasa, susah dan leceh dan mengada-ada la kena berus gigi ni...jom kita tinggalkan berus gigi..

kredit curezone.com

Tuesday, September 27, 2011

meniru dalam exam : seronok

demotivational posters - CHEATING

kredit kepada Very Demotivational

masa kat malaysia dulu, masa tengah zaman preparation kat INTEC dulu....aku banyak kali datang German Malaysian Institute (GMI) untuk kursus-kursus pendek...seronok jugak pegi GMI sebenarnya, tapi kena bangun awal-awal pagi sebab bas nak bertolak awal...kalau tak, nanti pakcik driver bas boleh jadi emo selama 60 minit...

dalam banyak-banyak course yang kami ambil kat GMI, ada satu course pasal electrical ni... tapi yang aku pasti, kelas tu sangat senang tertido... serius mengantuk..

dalam mengantuk tahap gaban tu pun, aku teringat kata-kata lecturer tu pasal meniru dalam peperiksaan/exam/test....

" dengan meniru tu kamu dapat naikkan result exam, dapat bagi up sikit pointer... pointer tu masuk dalam kelulusan kamu, pointer tu masuk dalam resume kamu... dengan resume tu la kamu dapat cari kerja.. dari kerja tu kamu dapat gaji... duit gaji tu nanti kamu guna untuk tanggung famili kamu... kamu rasa rezeki yang kamu bagi dekat famili kamu tu halal tak...? "

demmit, hujah dia sangat solid, terus taubat....

pakai tudung, kolot.

bila berjalan kat internet, kita kena berbesar hati. jangan cepat sentap sebab bukan semua benda akan setuju dengan kita... jangan bila pendapat kau kena bangkang, kau terus buka kelab benci membenci kat facebook..

tapi aku nak cakap jugak aku sakit hati bila aku jumpa orang cakap "orang pakai tudung tu kolot / ketinggalan zaman". serius, aku rasa siapa cakap macam tu agak bodoh. sibuk sangat nak pertahankan pandangan dia tapi tak pernah nak ambil masa tengok sejarah.

mari sini aku nak bebel secara pendek.

kau pernah pikir sejak bila orang kat tanah melayu ni pakai tudung?
kau pikir orang melayu pakai tudung sejak zaman melayu melaka?
kau pikir sejak orang melayu diajar pasal islam 600 tahun dulu, diaorang terus pakai tudung litup / berlilit-lilit / berhana-tajima ?

pemakaian tudung betul-betul bermula akhir 1970-an dan awal 1980-an.. itu pun ada la beberapa golongan yang berani menutup aurat walaupun dipandang serong masyarakat.. masa tu tak ramai pakai tudung, tapi orang-orang ini la yang yakin dengan seruan agama.

masa generasi nenek-nenek kita, mana nak jumpa orang pakai tudung weyh...tak ada..... buka la album keluarga zaman dahulu kala tu, cuba cari sejak tahun bila tudung muncul..

jadi, tolong jangan cakap orang bertudung tu kolot....
sebab kalau difikir masak-masak, pemakaian tudung tu benda yang lagi baru berbanding freehair...

gambar hiasan, kredit : japanisweird.com
esok cerita pasal barcelona...

amsterdam.

aku ada banyak lagi sisa cuti sebelum semester baru mula, aku rasa baik aku tulis entri... boleh isi masa sikit.. 

10 hari aku guna untuk berjalan, pusing beberapa bandar eropah. silalah percaya, perjalanan ni melibatkan keretapi, bot, kapal terbang, bas, metro, dan kaki manusia... oh, dan metro yang aku maksudkan tu bukan surat khabar sampah harian metro yang suka siar cerita lucah, tapi metro tu sistem keretapi bawah tanah..

terusan air di mana-mana
amsterdam : bandar yang terkenal dengan ganja dan pelacuran... dua-dua benda ni adalah bisnes 'halal' dekat amsterdam, siap ada cukai semua okeh, bukan jenis bisnes sorok-sorok..
pergi jalan mana-mana dalam bandar ni mesti boleh bau asap ganja.... kat sebelah airport pulak, pokok ganja diternak dengan jayanya.. ya, ganja dekat belanda adalah made in belanda...

tapi, bukan ganja je yang boleh dicari kat sini, dadah lain pun ada jugak... dan ada dalam macam-macam bentuk... dalam brownies, minuman, lolipop....

untuk rekod, aku tak terlibat dengan dadah.

bila dekat amsterdam:

sila bezakan cafe dan coffee shop...hmm.. dua-dua jual kopi, cappuccino dan hot chocolate dan lain-lain minuman panas... tapi cafe adalah tempat sebenar kalau nak cari kopi, cappuccino dan hot chocolate... coffee shop tu kedai jual dadah, tapi peraturan mewajibkan kedai-kedai ni jual minuman tidak beralkohol jugak.. oh, berbual dengan orang yang tengah high sebab isap ganja adalah menarik, kadang-kadang idea dia orang ni bernas tahap gaban, serius aku tak tipu... boleh siap berbual benda-benda berat macam politik atau perang kat afghanistan lagi.. bila tak high, tak reti pulak dia orang ni nak berbual pasal benda tu...

untuk siapa yang belum tahu, lagu "Cerita Kedai Kopi - Malique feat. Salam" tu memang merujuk kat coffee shop, kedai tempat jual beli dan isap dadah...

sila berhati-hati dengan penunggang basikal... mereka takkan berhenti untuk apa-apa kot.. kalau ada manusia kat laluan basikal, memang boleh jadi arwah jugak la manusia tu sebab kena langgar dengan basikal secara berjemaah..

masjid besar amsterdam ada peraturan sendiri, sila pakai kasut dekat kawasan amek wudhuk... sila pakai stokin dalam dewan solat...ya, lelaki dan perempuan kena buat macam tu...
masjid ni bekas gereja, tapi kiblat memang cukup-cukup je tegak dengan bangunan asal...

untuk keluar dari amsterdam dengan kapal terbang, "security check" dekat airport agak ketat... semua orang kena tanggal kasut.. alasan mudah je, tak nak orang seludup dadah keluar dan negara tu...

-------------------------============-------------------------

kat bawah ni ada gambar-gambar je... klik gambar untuk pembesaran..

rumah bot, cantik weyh...

saya sayang jaket hijau saya




aku nak motor ni sebijik...


Monday, September 26, 2011

promote bf/gf tanda jealous?

teori hari ini : 
orang yang berterusan promote bf/gf dia adalah tanda dia jealous dengan hubungan orang lain, yang dia nampak lebih seronok, lebih menarik, lebih hidup.

teori ni boleh jadi betul, boleh jadi salah.

tapi tetap menarik untuk fikir dan tengok balik diri sendiri... 
sebab ada orang jenis rasa tak nak kalah..tengok orang lain lebih dari dia, dia akan cuba jugak nak tunjukkan kelebihan dari pihak dia.. dia tak nak rasa ketinggalan....atau dia sekadar nak "join the race"..

join the race ?!
maksudnya, dia bukan la jealous pun...tapi saja ikut trend....orang lain promote bf/gf, dia pun nak jugak memeriahkan suasana.. kalau orang lain suka kutuk bf/gf kat tempat yang bf/gf tak tahu...dia nak ikut buat benda sama jugak....?

aku takde mood nak panjangkan tajuk ni, korang pikir la sendiri...
sekarang aku nak promote rumah baru aku, hahahahha....aku dah pindah balik ke Aalen, bilik sewa aku buruk, jadi aku tak nak la letak gambar bilik sewa aku.. aku letak gambar yang aku tangkap kat belakang rumah ni..

nampak bintang-bintang tu? sebenarnya boleh buat jadi nampak lagi banyak bintang, tapi aku pemalas nak cari tempat yang sesuai...


tak, aku tak memiliki DSLR atau apa-apa jenis kamera SLR...

esok aku cerita pasal amsterdam pulak.

Sunday, September 11, 2011

walaupun ada berbelas-belas entri dalam draft...aku tak sempat nak habiskan semua entri tu...kecewa~

kepada hanafi jaafar masa depan,
2 jam dari sekarang, tren dari Aalen akan bertolak, bermulalah 7 hari jalan-jalan, 5 buah negara, kau agak gila... ini semua sebab temankan sepupu aku yang datang sini.. semoga selamat insyaAllah.

beg yang aku guna pergi supermarket, pergi tempat kerja, pergi lawat isteri kat india, pergi jalan-jalan... memang sangat setia lah kau...memang aku pergunakan kau sampai kau reput..

huhu, bilik aku dah ada karpet, itu pun nak kecoh....

Friday, September 9, 2011

sibuk btul nak cakap pasal cukai 6%

masing-masing dah besar panjang kan?

bagi aku, ini la peluang untuk mendewasakan diri... dah besar panjang, tak seronok la guna prepaid lagi..

aku tahu semua orang marah dengan cukai 6% untuk prabayar talian telefon....jadi guna la plan pasca bayar. bila aku tengok balik 5 tahun lepas dalam hidup aku, antara penyesalan terbesar adalah tak guna plan pasca bayar....serius, lebih jimat...boleh sampai beratus-ratus penjimatan..

aku bukan tolong bagi promosi percuma untuk syarikat telefon, tapi aku tak nak orang lain terbuat silap macam aku dulu...

i quote this from that guy:

"real men use postpaid plan" -Abraham Lincoln-

ini encik abraham lincoln

tv menipu atau aku yang tak tahu?

semua orang tahu kan, babak minta maaf di hari raya... kalau kat tv, ada ibu bapa / atok nenek duduk kat kerusi... yang lain beratur nak minta maaf di pagi raya..

okeh....dah dapat bayangkan?

aku cuma nak cakap, aku tak pernah alami benda tu.... tak pernah pulak kena beratur...tak pernah ada yang tunggu dekat kerusi.. kami ada cara kami sendiri bila minta maaf di pagi raya.....

jadi?

aku yang memang tak pernah terdedah dengan benda tu atau tv yang tunjuk benda yang tak wujud? mohon penjelasan....

apa aku pikir bila jumpa orang guna bahasa rojak

ramai sangat dah manusia pakai bahasa rojak... bukan rojak sikit-sikit punya, ini memang rojak tahap kronik ....

rojak tahap kronik tu macam mana?
bila pengguna bahasa rojak merasakan dia lebih hebat bila guna bahasa rojak dari guna bahasa yang asal.....

merojakkan bahasa bukan jadi kes kat bahasa melayu je tau? bahasa lain pun sama jugak jadi mangsa.. tapi orang malaysia memang pro bab rojak merojakkan bahasa sendiri.... banyak sangat makan rojak agaknya..

dalam sehari, banyak je orang yang aku jumpa orang guna bahasa rojak....walaupun dah biasa dengar, tak semestinya aku anggap bahasa rojak satu benda yang aku boleh terima dengan mudah.. apa guna belajar satu bahasa kalau tak gunakan dengan betul....lagi kesian kalau bahasa ibunda sendiri dirosakkan..

bagi aku, campur-mencampur bahasa dalam satu ayat adalah aktiviti tidak sihat....semua bahasa yang terlibat dalam ayat tu dah dijatuhkan tarafnya... ada sorang prof. emeritus pernah cakap, bahasa rojak tu "melacurkan bahasa".... lagi ganas istilah yang pakcik tu guna..

apa yang terlintas dalam kepala aku bila jumpa pengguna bahasa rojak....

1) orang kampung yang cuba nak membandarkan diri

konon selit-selit perkataan orang putih tu, nampak bersifat urban lah...? pftt... kalau macam tu gaya kau, makin nampak kesian ada la... aku tahu kau boleh berbahasa orang putih, silalah dengan hormatnya gunakan dalam ayat lengkap..

cuba masak beras pulut campur dengan beras basmati dalam satu periuk nasi, agak-agak boleh ke masak dengan rata...?

apa? tak reti masak nasi.....? dush! dush! meh sini aku siku dahi kau.....

2) orang bandar yang dah tak reti nak ingat bahasa sendiri

kau pikir kau dah duduk lama kat bandar, kau ada hak la nak campur-campur bahasa...?
ini bukan gerai jual nasi campur.... nak nasi campur boleh pergi gerai makcik sebelah...

semua orang belajar bahasa melayu paling kurang 11 tahun dekat sekolah.... 11 tahun tu lama tahu.. apa yang kau buat dekat sekolah kalau bahasa melayu sendiri pun tak tahu..?

--------------------------------------------------------------------------------

kamu kenal wardina safiyyah kan? aku rasa ramai jugak dah tengok video ni..... mungkin dekat tv, mungkin dekat youtube.. walaupun dia gunakan bahasa melayu dan bahasa inggeris....cuba tengok usaha dia untuk pisahkan dua bahasa supaya tak terkumpul dalam satu ayat..



jom bertaubat dari guna bahasa rojak, kita sama-sama kurangkan sikit-sikit...aku tahu, bahasa rojak ni satu ketagihan yang susah nak lawan, tapi takkan kita tak nak cuba.... kalau bahasa kita sendiri kita tak nak jaga, kenapa hairan bila orang lain pandang rendah bangsa kita..?

aku masih cuti raya, hehe...

hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha.......

buruk betul perangai, mulakan entri dengan gelak panjang pulak kau ye.... mesti la aku gelak, orang lain ramai yang dah mula kelas...baru masuk Universiti...dah kena masuk kerja balik.... aku ada lagi 3 minggu cuti beb.... duduk negara orang putih, tapi dapat cuti raya sebulan, sungguh awesome!

lama jugak aku tak usik blog sendiri ni, bukan sibuk pun...duduk termenung je kerja aku kat sini.. aku dah la beraya merempat, beraya dalam keadaan tak ada bilik sendiri.. raya ketiga baru dapat bilik sendiri weyh.... orang lain beraya ziarah menziarah.. aku pulak beraya sambil berpindah rumah.

funny story about this particular set of baju melayu... haritu aku pakai baju melayu hijau ni naik tren..balik dari majlis sambutan raya dekat frankfurt..ada budak jerman sorang ni tegur aku, bual-bual sikit....dia kata baju aku yang berkilau-kilau bergemerlapan ni mesti mahal... dia rasa harga baju aku 500 Euro..!

tu dah lebih 2000 hengget malaysia....gila lah, aku tak pernah ada baju mahal macam tu..

teknik mengapung diri tahap ke lapan belas

tak bawak samping songket, kain pelikat pun boleh....
aku nak bantai tulis entri banyak-banyak sebelum ahad...
ahad malam aku dah mula nak merayap pergi negara-negara sebelah..

Tuesday, September 6, 2011

thoughts


ikut plan kami, isteri aku nak datang jermeni lagi sekali. betul-betul tengah musim sejuk beku.


aku rasa aku agak banyak terpikir pasal isteri aku kebelakangan ni. lagi-lagi bila aku dah pindah rumah baru ni. rumah ni tak la selesa macam rumah yang dulu... itu yang aku risaukan. aku belum habis kemas rumah baru ni, ada banyak lagi benda nak kena angkat, nak kena susun, nak kena itu dan ini... tapi setiap kali aku buat sesuatu, mesti aku terpikir... kalau aku susun macam ni, dia selesa ke? senang ke dia nak pergi ke toilet? nak beli kasut winter untuk dia ke nanti....? nanti kalau aku tak balik tengah hari sebab aku pergi kelas, dia nak makan apa? air mineral brand apa yang dia nak minum nanti...? cukup tebal ke selimut ni untuk winter...dia bukan pernah rasa winter kat sini lagi...

kalau aku tulis semua benda yang aku teringatkan dia, memang tak boleh nak habis... aku risau kalau bila aku ada dengan dia, aku tak dapat nak berikan yang terbaik...aku cuma nak dia selesa, rasa tak terbeban, rasa seronok bila ada dekat sini nanti...

aku rasa, biarlah aku terus ingat dekat dia, sebab dia sentiasa dekat di hati, walaupun jauh terpisah dua benua... maaf kepada pembaca yang tak minat entri emosional. aku tengah sangat emosi bila teringatkan isteri aku...

aku rindu dia, sangat rindu dia.



Sunday, August 28, 2011

dear beloved wife...

kepada isteri, walaupun hari sebenarnya ada banyak entri lain nak tulis, tapi nak tulis yang ni dulu.

isteri, hari ini tengah kemas-kemas rumah, jumpa getah rambut kamu. getah rambut dari negara kamu...

jadi, saya tengah rindu kamu secara bersungguh-sungguh.

*tengah cuba pakai getah rambut*

Sunday, August 21, 2011

buka puasa lebih seronok bila tak ada nasi.

dari kecik aku dah terbiasa dengan sejenis rutin buka puasa yang aku rasa sangat bes..... sangat sangat sangat bes sebab tak melibatkan nasi atau mee atau apa-apa makanan ruji...

dalam keluarga aku, makan malam dan buka puasa adalah dua benda berbeza. ya, makan malam tetap ada walaupun di bulan puasa... tapi aku lagi suka makan makanan buka puasa sampai kenyang dan tak perlu nak makan nasi lagi lepas tu...

apa yang aku perlu buat adalah makan beberapa kilo kuih yang dibeli untuk buka puasa.... dan aku rasa itu yang aku rindukan pasal makanan malaysia di bulan puasa..

tahu kenapa aku rasa benda ni sangat seronok? kalau makan nasi, dapat rasa nasi dah lauk, lepas tu kenyang.
kalau makan kuih, dapat rasa macam-macam jenis kuih....tak la rugi kat satu makanan je..

ramai pelik bila aku kata aku tak buka puasa dengan nasi... tapi aku rasa aku tak ketagih nasi pun.. sahur nanti boleh je nak makan nasi..

tak makan nasi, tak mati....


*geleng kepala*

rutin hujung minggu di bulan puasa ni lain macam sikit....aku lagi suka tak tido malam, tunggu sahur dan subuh baru nak tido..


-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-


makan buka puasa

solat maghrib

makan + blogwalking

solat isyak

makan + blogwalking

solat tarawikh 4 rakaat

makan + blogwalking

solat tarawikh 4 rakaat

makan sahur

solat subuh

-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

*geleng kepala*

ada 5 kali makan dalam satu malam, dahsyat la kau hanafi jaafar! nanti boleh cuba timbang berat badan sebelum masuk waktu berbuka dengan selepas makan sahur....mesti naik 5 kilogram..

baru sedar, rutin macam ni sungguh mengarut...jom insaf..

Saturday, August 20, 2011

puasa sehari penuh, tapi buka puasa dengan arak

entah kenapa hanafi jaafar makin rajin buat entri macam ni...ada hati nak motivasikan orang pulak..... diri sendiri entah termotivasi ke tak..

korang mesti pernah point keburukan orang lain kan? kan kan kan....? ngaku je la.... siapa la tak pernah..

kat dunia blog ni berlambak-lambak orang suka point keburukan pihak lain. ada lagi power, buat blog semata-mata nak point keburukan pihak lain.. bagi aku la, ada dua jenis manusia yang suka point keburukan. satu jenis yang baik. satu lagi, mesti la jenis mulut puaka...

jenis baik

puak ni suka point keburukan, tapi atas dasar nak memajukan. contoh memang senang la nak cari...

"kepada tuan pemilik Universiti Awam Persekutuan Malaysia (U-APaM), kegagalan pihak tuan memasang pagar letrik di sekeliling kawasan kolej kediaman adalah sangat mendukacitakan semua pelajar. tidakkah pihak tuan sedar kepentingan pagar letrik berkait rapat dengan kehadiran kami ke kuliah?"

"kami sangat perlukan pagar letrik untuk menghalang monyet dari mendekati kawasan kolej. pakaian yang kami sidai di ampaian sering hilang kerana dicuri monyet-monyet yang gatal. sudahlah pakaian dalam selalu menjadi mangsa. selalu pelajar tidak ke kuliah kerana tidak mempunyai pakaian. kami mengharap pihak tuan dapat memasang pagar letrik dengan kadar segera."

nampak, ini manusia yang suka point keburukan dengan harapan datang kebaikan dari usaha tu. tak la teruk sangat perangai ni, sebab benda ni untuk kebajikan bersama kan...

jenis mulut puaka

ini puak yang akan point segala keburukan walaupun tak ada manfaat. apa entah tujuan dia menjaja keburukan orang lain, promote aib orang lain kat mata dunia. bukannya benda yang puak ni cakap tu fitnah, tapi cuma sebarkan aib orang lain. bila aib disebar, sama la dengan menyebarkan rasa benci.

"eh, kau tau Joyah....anak si Maarop tu jatuh tergolek kat pasar malam semalam. memang kaw kaw punya tergolek, siap terlondeh seluar lagi tu... nampak la boxer dia yang warna pink polka dot, siap ada gambar spongebob besar-besar wa cakap sama lu...."

kalau benar la sekalipun benda tu berlaku, aku tak jumpa sedikit pun kebaikan sebarkan berita-berita macam ni. malangnya, berita macam ni la orang suka sensasikan. aib orang buat barang mainan. dan lagi teruk bila aib orang dibuat modal cari duit.

ramai je yang suka tulis kat blog benda-benda yang tengah hot, lepas tu dia pulak galak benor nak tambah-tambah perencah kat cerita sensasi tu. saja nak bagi panas pihak-pihak tertentu. buat macam ni semata-mata nak trafik. nak trafik sebab nak cari duit hasil iklan.

kau tak fikir ke nyah oi! duit yang kau dapat dari penulisan pasal aib orang lain tu halal ke tak.... dari duit tu pulak kau pergi buat beli makanan kat bazar ramadan.

haa! cantik sangat la perangai.. duit entah halal haram tu kau buat buka puasa....

-----------------=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-----------------

adapted from original quote by tobias s. gibson - credit to mickyflores.com

oops, teremosi pulak. haha, mesti la emo...jalan-jalan jenguk blog orang lain, benda-benda tu pulak yang dihidangkan.

jadi kaitan entri ni dengan tajuk adalah : 
apa beza orang yang berbuka puasa dengan duit dari hasil yang haram, dengan orang yang berbuka puasa dengan arak?

Sunday, August 14, 2011

blogger perempuan dan fesyen mereka.

sila ambil kisah amaran ini: entri ini mampu membuat sesetengah orang stres, bengang, sakit hati. sila jangan gunakan stres sebagai alasan untuk batalkan puasa, itu tidak sah okay...

semua orang tahu blogsphere malaysia dikuasai perempuan. aku tak kata blogger perempuan sentiasa yang terbaik, tapi ada lebih ramai perempuan dari lelaki kat sini. dari ramai-ramai blogger tu, ada yang tulis blog dengan genre fashionista. aku rasa ramai jugak yang suka fesyen yang diaorang tunjuk, tapi aku ada beberapa nasihat, harap korang tak lupa walaupun sibuk berfesyen.

anda seorang mangsa fesyen bila apa yang dipakai sakitkan hati dan badan sendiri.

ini sebijik rule of thumb yang aku rasa sangat betul. bagi aku, hilang erti berpakaian bila diri sendiri sakit. pakaian itu wujud kat badan untuk memberi keselesaan, bukan mendera.. pakai la sesuatu yang tak buat korang kena ubah cara berjalan yang normal. untuk mereka yang berusaha menutup aurat, pakailah sesuatu yang tak buat korang rasa tak sedap hati.

"eh, pakai tudung macam ni tak boleh jalan dekat dengan kipas, nanti tersedut masuk kipas, patah tengkuk gue?"

"okay ke skirt aku ni? kalau ada lelaki kacak gagah perkasa depan aku, lepas tu aku terpijak skirt sendiri dan tergolek macam tergiling kat tengah-tengah midvalley ni, kan dan tiba-tiba jadi femes..."

"ketat sangat ke baju ni? orang sedar ke lapisan(s) kat perut aku ni....?erk!"

"boleh ke aku pakai kasut ni, kalau ada hamster melintas depan aku, sempat ke aku nak mengelak dari pijak hamster yang kiyut miyut tu... ?"

kan susah bila pakaian yang korang pilih tu buat korang terpaksa berfikir sepanjang masa. and this brings us to the next point....

it's not about the look, you just want to be different.

pernah fikir kenapa setiap kali ada fesyen tudung baru muncul, ada yang nak cepat-cepat jadi yang terawal pakai fesyen tudung tu?

setengah sebab nak cuba benda baru, setengah lagi nak sebab nak jadi lain dari orang lain. nak buat statement biar satu dunia nampak dia lain dari perempuan yang duduk sebelah dia kat kuliah. bila fesyen yang korang pakai dah lain macam, memang jadi tumpuan mata lelaki dan perempuan, ye dak? kau tak kesah bila fesyen kau tu pelik sampai orang ingat kau student foreigner dari nigeria?

dan kita sampai ke bab terakhir, dan aku rasa ini paling penting.

seorang suami tahu dia dapat isteri yang baik bila isterinya pilih pakaian yang lebih cantik bila di rumah berbanding bila keluar rumah.

bukan maksud aku bila keluar rumah kena pakai baju lusuh, seluar tampal, rambut ikat pakai getah nasi lemak. maksud aku kat sini, bila korang pakai cantik-cantik untuk keluar rumah, pastikan pakai lebih cantik bila ada kat rumah, insyaAllah redha suami tu senang je nak dapat.

bila korang berkahwin nanti, ingat benda ni. sebab kita selalu terlekat dengan mentaliti "keluar rumah kena melawa, duduk rumah mesti selekeh".

apa guna melawa untuk tontonan orang lain, tapi depan suami sendiri, erk...mengecewakan.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
nah dua ekor hamster, boleh buat lauk sahur esok...

128298127260157500heeheestopti.jpg
see more Lolcats and funny pictures, and check out our Socially Awkward Penguin lolz!

Saturday, August 13, 2011

roti canai, ini bukan entri resipi.

dem yu!

apahal malam ni aku asyik teringat roti canai. nasib baik la tengah malam, kalau aku teringat roti canai tengah-tengah siang macam mana... kan kepala pusing macam tu. (lama betul tak dengar perkataan "kepala pusing")

bahan nak buat roti canai boleh je cari kat sini. tapi aku reti ke nak tebar menebar roti canai tu... karang aku try, habis kepala aku kena balut dengan roti canai..

khabar angin mengatakan bahawa masalah jerebu yang pernah melanda
malaysia beberapa kali telah selesai hasil dari penebaran roti canai
secara beramai-ramai. faham? tapi aku tak kisah, aku nak jugak roti canai.

credit backpackingmalaysia.com
aku harap kurikulum kemahiran hidup kat sekolah boleh masukkan satu bab khas, untuk buat roti canai je. penting tahap gaban skill buat roti canai ni, sebab ramai sangat orang yang suka makan, tapi sikit sangat manusia yang tahu cara nak buat roti canai..

roti canai bukan kemahuan, tapi keperluan.

dah pukul satu pagi, memang waktu macam ni aku kuat merepek. eh, merepek dengan kerepek lebih kurang laa....

Thursday, August 11, 2011

laici nampak sedap untuk buka puasa...

dengan semangat waja aku kayuh basikal laju-laju pergi supermarket. konon-konon nak lumba dengan kereta la... tapi komfem la aku teruk, yang kau pergi cuba lumba dengan kereta Mercedes AMG SLS tu buat apa....

Mercedes-Benz AMG SLS
credit autospies.com , pemilik asal foto tidak dijumpai

sampai je supermarket, memang tak pandang benda lain dah, laju je aku sampai kat bahagian buah, kebulur sangat kot aku ni. nampak semua jenis buah, semua aku nak beli. sama la dengan perangai korang kat bazar ramadan, semua benda nampak sedap kan bila kita lapa...

dari jauh aku nampak buah laici. bukan selalu beb boleh jumpa laici kat negara ni.

"hoyeah! laiciiiiiiii....~", suara dah macam pikachu, tak payah la nak sebut laici kuat-kuat kan....

laici-laici tu dah siap paket. mahal nak mampus plak tu... lagi terasa mahal kalau convert jadi duit malaysia. dalam 40 ringgit untuk sekilo laici.

tapi sebab aku dah lama tak jumpa laici, memang nak beli jugak la.. aku pun pilih la mana satu paket yang isi paling elok. aku anggap laici paling merah la yang paling manis, ntah betul ke tak aku anggap ni..

okeh, jumpa satu paket yang laici dalam tu comel-comel macam anak jiran aku....hehe..
belek-belek paket tu, baru aku sedar...

country of origin : Israel

erk..! terus aku lepaskan paket laici tu dari tangan..

boleh jadi laici tu ditanam di tanah yang pernah dibasahi darah pembunuhan orang palestin....
macam mana la agaknya kalau aku makan laici tu untuk buka puasa..

macam mana....?

*kat jermeni memang biasanya semua buah atau sayur dilabel dari mana asal benda tu.

Monday, August 8, 2011

cabar diri sendiri dengan soalan-soalan ni.

dulu aku pernah buat entri lebih kurang macam ni, tapi malas nak cari link. simple je, entri ni ada tiga soalan, cuba check diri sendiri, berapa banyak yang korang boleh jawap on the spot, jangan tengok jawapan orang sebelah, jangan tanya encik google...

1. kenapa ada waktu imsak, dan kenapa imsak sentiasa 10 minit sebelum masuk waktu subuh?

2. apa maksud WI-FI ? alaa, benda internet yang korang suka curi dari jiran tu...

3. berapa banyak vitamin C yang diperlukan seorang dewasa dalam sehari ?

benda-benda yang selalu berlaku dalam kehidupan seharian, ada yang kita ulang setiap hari, tapi tak pernah nak ambil peduli kan...

haa... cepat mengaku berapa korang boleh jawap..~
siapa dapat jawap 4 soalan, dapat hadiah pelempang sebijik...

edit : aku bukan nak tau jawapan yang korang boleh bagi untuk soalan-soalan tu, cuma nak tau berapa dari soalan-soalan tu yang korang boleh jawap.

nah itik panggang, tapi masih mentah la...
gambar ni aku tangkap sendiri

Saturday, August 6, 2011

argh, kenapa susah sangat nak blogwalking bulan puasa ni...

sebelum aku pergi kat tajuk tu, baik aku tempek sebijik video youtube dulu.



ini brothers, lagu bertajuk Ramadhan. yes, i love nasyid from the 90's, and this kind of nasyid is one of the things my wife and i share a common interest in. ini lagu bulan puasa paling aku suka. aku boleh pulak nak tangkap feeling dengar lagu ni ulang-ulang.....

okeh, balik kepada tajuk!

tahu kenapa susah sangat nak blogwalking? bukan pasal internet lembap atau kena potong sebab tak reti nak pegi bayar bil. tapi sebab banyak sangat gambar menggugat perut.

gambar yang menggugat perut ni makin banyak pulak muncul bila bulan puasa. bila bulan-bulan lain, tak banyak pun. bila aku nampak je gambar-gambar ni, terus rasa nak menyorok dalam mesin basuh, lepas tu bagi spin mesin basuh tu dua tiga round...

kenapa mesti bulan puasa je kaitkan dengan makanan.
berlambak-lambak pulak tu gambar makanan berbuka puasa,
sahur punya makanan pun nak tayang,
bubur lambuk dapat free kat masjid pun nak tunjuk,
makanan kucing korang yang tak puasa pun nak letak kat blog jugak...?
kalau blog masakan tu memang aku faham la, tapi bila bulan puasa, semua blog tiba-tiba jadi blog masakan, paling tak pun, jadi blog pasar ramadan....

aku terseksa kat sini tahu? dah la jauh dari semua makanan tu, bulan puasa lagi, nak masak sendiri tak reti....aku mana tahu nak masak hebat-hebat macam resipi kambing panggang tiga rasa ala szechuan...

nah kambing panggang!
sumber asal foto tidak dijumpai

Thursday, August 4, 2011

boleh jadi sebijik hadiah yang bagus....

memang rutin aku berjalan kat internet ni, boleh pulak terjumpa gambar ni.

credit to trendhunter.com


aku rasa benda ni agak bijak la untuk ingatkan perokok, sebab ashtray ni akan perlahan-perlahan kotor.

tapi aku keliru jugak, benda ni menjauhkan orang dari merokok atau menarik orang nak merokok sebab design ashtray yang agak cool....

apa-apa pun pandangan korang, aku rasa benda ni boleh jadi hadiah yang terbaik....

diam boleh selesaikan masalah?

dalam hidup setiap orang, akan sampai satu saat dia akan terasa nak bagi ceramah motivasi kat orang lain. aku rasa sekarang dah sampai waktu tu untuk aku, hehehe....

oh, ini tak ada kaitan dengan diri aku sendiri. memang 100% tulen nak membagi motivasi bulan puasa.

ada orang kata, diam tu menyelesaikan masalah.

maaf, aku tak terima tu. aku tolak setolak-tolaknya....
diam boleh mengelakkan satu masalah baru timbul atau mengelakkan satu masalah bertambah buruk. tapi tak akan selesaikan satu masalah yang dah wujud.

macam satu perangai yang tak berapa elok, mengharap sesuatu selesai sendiri. sama la macam harap tiba-tiba duit dalam dompet beranak-pinak jadi banyak. lagi bes kalau duit tu boleh dapat kembar 6 kan....lagi cepat duit tu bertambah. aku pun tak pasti macam mana duit punya organ pembiakan, tapi kalau ada pun....aku ngeri nak tahu...

cakap, sebut, sampaikan. kita diberi nikmat bercakap, jangan sia-siakan.

-----------------------------------------------------------------

mulut kita popular dengan benda buruk; mengumpat, mencarut, memaki, mencaci, memfitnah, memponteng puasa. tapi jangan lupa mulut pun ada kebaikan jugak, gunakan mulut untuk menyampaikan apa yang terhajat di hati. bukan main cakap belakang.

nak tau cara paling popular untuk cakap belakang di zaman sekarang? facebook.
bila tak puas hati, buat status kat facebook.
bila menyampah, buat status kat facebook.
bila sakit hati, buat page benci membenci kat facebook.

matang ke perangai macam tu? kenapa tak nak cakap depan-depan....selesaikan masalah, bukan sebarkan rasa benci ke dalam masyarakat...

kau hengat orang yang ko maksudkan tu akan baca status kau tu. dah la tak friend pun. kalau friend pun kau rasa dia nak cepat-cepat bukak facebook untuk baca status kau....?

-----------------------------------------------------------------

salah faham (bahasa orang putih : misunderstanding) banyak berlaku bila satu manusia tak faham apa yang manusia lain cakap. tapi ketahuilah wahai penduduk bumi sekalian, salah faham lebih senang dan banyak berlaku bila mulut tak digunakan untuk menyampaikan kata-kata.

selalu ada orang akan anggap kita dah tahu satu benda tu, padahal sikit pun kita tak tahu.
kan bagus kalau kita cakap kat dia yang kita tak tahu....
kan bagus kalau dia tanya kita, kita ni tahu tak apa nak buat....

-----------------------------------------------------------------

apa yang aku cuba nak galakkan ni ada satu je : gunakan mulut.


Wednesday, August 3, 2011

mencari flash drive paling selamat

dulu aku ada 2 bijik usb flash drive (benda yang korang panggil pendrive / thumbdrive tu la...) tapi itu dulu, sebab sekarang aku dah hilangkan dua-dua. hahaha, padan muka ko hanafi jaafar.

aku tau aku perlukan yang baru, cari-cari kat internet, jumpa yang ni..... macam best!

credit to dialog05

tak tau la cukup selamat ke tak, memang susah la nak cucuk kat komputer. kalau dah bukak kuncinya pun tak boleh nak cucuk terus kat komputer, kena ada extension usb cable.... tapi bagus jugak, boleh buat mangga kunci pintu pagar / grill pintu / pintu. lebih kurang produk 2 in 1 jugak kot.

satu je la aku terpikir, kalau aku guna untuk pintu pagar, lepas tu ribut, hujan, banjir... boleh pakai lagi tak?

lagi lagi mug...

aku selalu ada tak puas hati dengan mug yang aku ada. kadang-kadang tinggi, tapi kurus, jadi susah nak basuh. ada yang kecik sangat, tak padan dengan portion minuman aku. dan aku suka jugak kalau boleh muat cereal aku makan pagi-pagi...

biasanya aku makan cereal dengan muka mengantuk, kalau sahur lagi bertambah-tambah muka mengantuk. skill yang biasa aku guna masa makan cereal adalah tutup mata sambil makan. lebh kurang separuh sedar jugak la, tapi mulut tetap kena suap.

credit to modcloth.com

aku jumpa mug set ni, ada dua muka weyh. serius comel. haha, 30 dollar us, lebih kurang seratus hengget. sejak aku baru dapat duit ni, asek merayap internet cari benda-benda menarik, bajet kaya sangat la, padahal tak mampu pun....

rupa-rupanya aku dah post dua entri pasal mug dalam sehari, cis...

tunjuk perasaan

apa mood korang hari ni? aku cuba untuk tidak berperasaan, sebab aku percaya menunjuk perasaan akan menggunakan tenaga. konon-konon nak jimat tenaga la sebab puasa.

oh, sebab dah bulan puasa, tak boleh lagi nak minum kopi kat pejabat. kalau tak, memang aku la champion minum kopi, haha, budak praktikal je kot...

sungguh seronok kalau mampu beli mugs kat bawah ni. kalau rasa nak cari gaduh dengan rakan sepejabat, guna mug paling kanan sekali tu. terus tak ada orang nak cakap dengan kau satu hari...padan muka sendiri..

credit to thabto design

eh, jap. yang tengah-tengah tu macam mengantuk. tapi mengantuk tu sejenis mood / perasaan ke?

Monday, August 1, 2011

teddy bear

dah pukul 6 petang. ada lagi 3 jam ke waktu berbuka puasa. aku jumpa benda ni, aku terasa nak beli, hahahaha....

dari geekalerts.com
nampak macam seekor teddy bear kena sedut masuk dalam laptop.
ini sebijik USB flash drive. sila percaya.

dari geekalerts.com


Sunday, July 31, 2011

alternate ending untuk filem Sekali Lagi


aku tak puas hati dengan cerita sekali lagi, aku rasa cerita tu boleh buat lebih baik. apa-apa pun tahniah sebab menarik jugak sebenarnya. dah lama aku nak tulis entri ni, seminggu aku simpan idea ni dalam perut. dan sangat jarang aku tulis entri panjang-panjang macam ni.

sebab aku tak puas hati dengan cerita ni, aku nak tulis pengakhiran ganti (alternate ending). ini adalah suka-suka hati aku sahaja, tak ada yang serius. tapi kalau ada orang serius nak buat jadi movie pun okay jugak kan....nanti aku claim royalti 5% dari hasil kutipan tiket.

untuk korang yang tak pernah tengok lagi cerita Sekali Lagi, aku cuba sebaik mungkin untuk tak spoil cerita tu, sesungguhnya memberi spoiler filem adalah tidak cool. apa-apa pun aku kena bagi nama untuk watak asal dari filem Sekali Lagi.

Shaheizy Sam -----> Arman
Lisa Surihani ------> Sheila
Mia Sara Nasuha -> Amy
Bront Palarae -----> Haris

-MULA-

Arman seperti yang sedia maklum, menderita penyakit yang buat dia macam kurang akal sikit. okay, bukan sikit-sikit, tapi agak banyak la. mengikut cerita asal Sekali Lagi, penyakit Arman diberi nama sakit otometik.

Arman berjumpa dengan Amy di taman permainan. mungkin kerana mereka berkongsi hobi yang sama iaitu makan dua kilogram aiskrim setiap hari sambil terkekeh-kekeh main gelongsor berulang kali, lama-lama mereka menjadi kawan.. hubungan Arman dan Amy akhirnya diketahui oleh ibu Amy iaitu Sheila.

"mama tak nak Amy kawan dengan Arman tu lagi, dia tak setaraf, dia orang kaya raya, rumah dia ada pintu pagar otometik, rumah kita tak ada pintu pagar pun sebab kita duduk rumah flat je" kata si ibu kepada Amy dalam nada suara yang agak tinggi. "mama tak nak amy jumpa dia lagi. tahu?!"

Amy cuma mampu mengangguk tanpa membantah. Amy tahu perangai ibunya yang suka menghentak kerusi gerai milik Haris tanpa sebab ketika sedang marah. Amy juga sebenarnya takut melihat wajah ibunya yang garang. biasanya wajah ibunya comel-comel saja seperti yang dijumpai di google.com.my ataupun youtube.

walaupun Amy menjadi anak solehah, patuh dengan arahan ibunya supaya jangan berjumpa dengan Arman lagi, Arman yang tidak berhenti mencari Amy. Amy berkali-kali menyatakan hasrat untuk tidak berjumpa lagi, malah dia sendiri semakin sedar statusnya yang sangat berbeza dengan Arman.

perangai Arman sangat membengangkan Sheila, dia sangat marah dekat Arman sebab selalu datang cari Amy. dari jauh Haris memandang Sheila yang sedang marah-marah kepada Arman, Haris sedar telinga Sheila bertukar menjadi merah setiap kali marahkan Arman.

Haris memang sudah lama minat dengan Sheila, di tidak kesah pun telinga Sheila bertukar menjadi merah, dia tetap sukakan Sheila. masa lapang Haris banyak dihabiskan dengan bermain farmville dan menggoogle gambar Sheila.

pada malam itu setelah Haris menutup gerainya, dia bergegas lari pulang ke rumah untuk online. laju saja dia menaip di laman facebook.



Haris nekad, dia mesti membantu Sheila untuk nampak sebagai hero. bila dah jadi hero, mesti la Sheila suka dengan dia, betul tak..?

berbekalkan nasihat rakan facebook (yang dia sendiri tak pernah jumpa), Haris mula mengatur strategi untuk menghilangkan Arman dari hidup Sheila dan Amy. Haris pergi mencari Jai, seorang gangster terkenal di KL.

Jai bukan sebarang gangster, dia pernah menjadi pengerusi Persatuan Silat Sekolah Kebangsaan Cochrane (PSSKC) selama dua tahun berturut-turut. selepas tamat sekolah rendah, dia pergi melanjutkan ilmu mempertahankan diri di Tibet selama 6 tahun. khabar angin mengatakan, rakan sekelasnya ketika di Tibet adalah Bruce Wayne (Batman). pekerjaan tetap Jai sekarang adalah menjadi orang bawahan Shark (seorang taiko besar KL dan kadang-kadang pengarah filem)

Jai diupah Haris untuk membelasah Arman supaya Arman tak datang lagi mencari Amy. Jai tidak menunggu lama untuk menjalankan tugas yang diberikan. pembelasahan bertubi-tubi ke atas Arman dilaksanakan dalam gerak slow-motion membuatkan segala-galanya nampak lebih dramatik. 

aiskrim cornetto yang baru saja ditelan Arman, terkeluar semula akibat sepakan kencang Jai ke perut Arman. Arman yang tidak bermaya terlantar di atas jalan, dia hanya mampu menangis kerana dah kehabisan duit untuk membeli aiskrim conetto lagi.

tidak ada pilihan lain, Arman mencapai telefon bimbitnya, menelefon bapanya untuk meminta RM2.20 untuk membeli aiskrim.

Bapak : apa, kau nak duit lagi? kau nak buat apa?
Anak : Arman nak beli aiskrim cornetto je...
Bapak : bukan kau dah makan aiskrim ke tadi?
Anak : tapi bapak, aiskrim tu terkeluar balik. tadi ada orang flying kick perut Arman... nak aiskrim..Arman nak aiskrim.....~
Bapak: cis, berani sungguh ada orang membelasah anak kandung aku, mereka tak kenal ke aku siapa. aku ini King, taiko paling botak kat KL dan blogger separuh masa.

King memang panas baran. namun dia sedar dia dah tua. nak berlawan macam Jackie Chan pun dah tak larat. dia tahu dia perlukan seseorang untuk membalas dendam terhadap Jai. hanya seorang saja calon yang sesuai, Malek.

Malek bukanlah hebat sangat berlawan, tapi disebabkan dia ada status warganegara singapura, dia ada satu kelebihan. yang dimaksudkan kelebihan tu adalah mampu memperdaya lawannya dengan cara melengah-lengahkan perlawanan. sudah tentu momentum lawannya akan hilang.

ternyata pertempuran antara Malek dan Jai bukan suatu yang di luar jangkaan. walaupun Jai lebih power bila berlawan, lebih padu bila menumbuk, dan lebih kaw kaw bila membuat flying kick. Malek menang kerana taktiknya yang membuatkan momentum Jai hilang.

apa jadi dengan Sheila?

Haris dibelasah oleh Sheila dengan kerusi, Sheila terlalu marah sebab Haris libatkan gangster KL dalam hal ni. Sheila risau kalau-kalau Haris membawa pengaruh buruk dalam hidup dia dan Amy, cepat-cepat dia tinggalkan KL dan berpindah ke Johor Bharu, dengan harapan dapat mulakan hidup baru. jauh dari Arman, jauh dari Haris.

Suatu hari di facebook Sheila...

dipendekkan cerita, Sheila jatuh hati dengan Malek. tahukah anda Malek adalah sangat romantik sehingga tiada manusia boleh jadi seromantik Malek. Amy agak gembira dengan perkahwinan Sheila dan Malek, dia akhirnya mendapat seorang bapa. namun di benak hati Amy, dia ragu-ragu kalau bapa barunya ini sebenarnya bukan manusia....

-TAMMAT-