! ! BajuLusuhSeluarTampal: diam boleh selesaikan masalah?

Pages

Thursday, August 4, 2011

diam boleh selesaikan masalah?

dalam hidup setiap orang, akan sampai satu saat dia akan terasa nak bagi ceramah motivasi kat orang lain. aku rasa sekarang dah sampai waktu tu untuk aku, hehehe....

oh, ini tak ada kaitan dengan diri aku sendiri. memang 100% tulen nak membagi motivasi bulan puasa.

ada orang kata, diam tu menyelesaikan masalah.

maaf, aku tak terima tu. aku tolak setolak-tolaknya....
diam boleh mengelakkan satu masalah baru timbul atau mengelakkan satu masalah bertambah buruk. tapi tak akan selesaikan satu masalah yang dah wujud.

macam satu perangai yang tak berapa elok, mengharap sesuatu selesai sendiri. sama la macam harap tiba-tiba duit dalam dompet beranak-pinak jadi banyak. lagi bes kalau duit tu boleh dapat kembar 6 kan....lagi cepat duit tu bertambah. aku pun tak pasti macam mana duit punya organ pembiakan, tapi kalau ada pun....aku ngeri nak tahu...

cakap, sebut, sampaikan. kita diberi nikmat bercakap, jangan sia-siakan.

-----------------------------------------------------------------

mulut kita popular dengan benda buruk; mengumpat, mencarut, memaki, mencaci, memfitnah, memponteng puasa. tapi jangan lupa mulut pun ada kebaikan jugak, gunakan mulut untuk menyampaikan apa yang terhajat di hati. bukan main cakap belakang.

nak tau cara paling popular untuk cakap belakang di zaman sekarang? facebook.
bila tak puas hati, buat status kat facebook.
bila menyampah, buat status kat facebook.
bila sakit hati, buat page benci membenci kat facebook.

matang ke perangai macam tu? kenapa tak nak cakap depan-depan....selesaikan masalah, bukan sebarkan rasa benci ke dalam masyarakat...

kau hengat orang yang ko maksudkan tu akan baca status kau tu. dah la tak friend pun. kalau friend pun kau rasa dia nak cepat-cepat bukak facebook untuk baca status kau....?

-----------------------------------------------------------------

salah faham (bahasa orang putih : misunderstanding) banyak berlaku bila satu manusia tak faham apa yang manusia lain cakap. tapi ketahuilah wahai penduduk bumi sekalian, salah faham lebih senang dan banyak berlaku bila mulut tak digunakan untuk menyampaikan kata-kata.

selalu ada orang akan anggap kita dah tahu satu benda tu, padahal sikit pun kita tak tahu.
kan bagus kalau kita cakap kat dia yang kita tak tahu....
kan bagus kalau dia tanya kita, kita ni tahu tak apa nak buat....

-----------------------------------------------------------------

apa yang aku cuba nak galakkan ni ada satu je : gunakan mulut.


3 komen komen oltromen:

Achahani said...

diam tidak pernah dpt selesaikan mslh,
tp diam juga berguna bila sudah mls mahu berbicara,

speechless.

ummu durrah said...

Tiba2 rasa macam nak duduk kat planet marikh.. memang selalu tak faham dgn penduduk planet bumi

abghani said...

diam berisi

Post a Comment