! ! BajuLusuhSeluarTampal: puasa sehari penuh, tapi buka puasa dengan arak

Pages

Saturday, August 20, 2011

puasa sehari penuh, tapi buka puasa dengan arak

entah kenapa hanafi jaafar makin rajin buat entri macam ni...ada hati nak motivasikan orang pulak..... diri sendiri entah termotivasi ke tak..

korang mesti pernah point keburukan orang lain kan? kan kan kan....? ngaku je la.... siapa la tak pernah..

kat dunia blog ni berlambak-lambak orang suka point keburukan pihak lain. ada lagi power, buat blog semata-mata nak point keburukan pihak lain.. bagi aku la, ada dua jenis manusia yang suka point keburukan. satu jenis yang baik. satu lagi, mesti la jenis mulut puaka...

jenis baik

puak ni suka point keburukan, tapi atas dasar nak memajukan. contoh memang senang la nak cari...

"kepada tuan pemilik Universiti Awam Persekutuan Malaysia (U-APaM), kegagalan pihak tuan memasang pagar letrik di sekeliling kawasan kolej kediaman adalah sangat mendukacitakan semua pelajar. tidakkah pihak tuan sedar kepentingan pagar letrik berkait rapat dengan kehadiran kami ke kuliah?"

"kami sangat perlukan pagar letrik untuk menghalang monyet dari mendekati kawasan kolej. pakaian yang kami sidai di ampaian sering hilang kerana dicuri monyet-monyet yang gatal. sudahlah pakaian dalam selalu menjadi mangsa. selalu pelajar tidak ke kuliah kerana tidak mempunyai pakaian. kami mengharap pihak tuan dapat memasang pagar letrik dengan kadar segera."

nampak, ini manusia yang suka point keburukan dengan harapan datang kebaikan dari usaha tu. tak la teruk sangat perangai ni, sebab benda ni untuk kebajikan bersama kan...

jenis mulut puaka

ini puak yang akan point segala keburukan walaupun tak ada manfaat. apa entah tujuan dia menjaja keburukan orang lain, promote aib orang lain kat mata dunia. bukannya benda yang puak ni cakap tu fitnah, tapi cuma sebarkan aib orang lain. bila aib disebar, sama la dengan menyebarkan rasa benci.

"eh, kau tau Joyah....anak si Maarop tu jatuh tergolek kat pasar malam semalam. memang kaw kaw punya tergolek, siap terlondeh seluar lagi tu... nampak la boxer dia yang warna pink polka dot, siap ada gambar spongebob besar-besar wa cakap sama lu...."

kalau benar la sekalipun benda tu berlaku, aku tak jumpa sedikit pun kebaikan sebarkan berita-berita macam ni. malangnya, berita macam ni la orang suka sensasikan. aib orang buat barang mainan. dan lagi teruk bila aib orang dibuat modal cari duit.

ramai je yang suka tulis kat blog benda-benda yang tengah hot, lepas tu dia pulak galak benor nak tambah-tambah perencah kat cerita sensasi tu. saja nak bagi panas pihak-pihak tertentu. buat macam ni semata-mata nak trafik. nak trafik sebab nak cari duit hasil iklan.

kau tak fikir ke nyah oi! duit yang kau dapat dari penulisan pasal aib orang lain tu halal ke tak.... dari duit tu pulak kau pergi buat beli makanan kat bazar ramadan.

haa! cantik sangat la perangai.. duit entah halal haram tu kau buat buka puasa....

-----------------=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-----------------

adapted from original quote by tobias s. gibson - credit to mickyflores.com

oops, teremosi pulak. haha, mesti la emo...jalan-jalan jenguk blog orang lain, benda-benda tu pulak yang dihidangkan.

jadi kaitan entri ni dengan tajuk adalah : 
apa beza orang yang berbuka puasa dengan duit dari hasil yang haram, dengan orang yang berbuka puasa dengan arak?

4 komen komen oltromen:

~MuMu~ said...

GREAT people talk about IDEAS... mcm sy jek.. ahahaha
(idea dlm blog je r tapi)

ღ p!nk veLvet ღ said...

heyy~ u got the point
"apa beza orang yang berbuka puasa dengan duit dari hasil yang haram, dengan orang yang berbuka puasa dengan arak?"
sgt setuju :)

✿ cik pieQa ✿ said...

sumpah ! ini adalah terbaek. thumbs up.

bulan pose ni, teap hari aku buka mulut puaka aku ngutuk jiran sebelah aku. tengahri masak sedap2 utk anak2 kecik die, bau sampai ke bilik aku. tergugat iman aku, meleleh2 air liur aku.

insaf2! tiada lg mulut puaka utk si jiran starting tomorow =.=

Anak Timur said...

aku setuju.. ramai skrg buat blog nak cite buruk org...


Collagen Powder | ESP – Soy Protein Isolate Powder | GLA Complex | Omega Guard | Vita-E Complex | B-Complex | Vita-Lea | Alfalfa Complex | OsteMatrix | VIVIX | Vita-Lea for Children | Chewable Vita-C 100mg | Zinc Complex | Lecithin | Nutriferon | Meal Shakes | Herb-Lax | Cinch Shake Mix | DTX Complex | Sustained Released Vita-C 500mg | Performance Maximum (Pure Hydration Drink) | Garlic Complex | Advanced Joint Health Tablet | Peppermint Ginger Plus | Cinch Energy Tea Mix | Caratomax | Herbal Blend Multi-Purpose Cream |

Post a Comment