! ! BajuLusuhSeluarTampal: apa yang hollywood ajar kita dari kecik

Pages

Monday, June 6, 2011

apa yang hollywood ajar kita dari kecik



ibu tiri adalah sentiasa jahat, kejam dan ganas

kalau mak tiri je, mesti jahat, suruh buat kerja-kerja rumah. benda ni ada kat hollywood dari dulu sampai sekarang. dari cerita snow white lagi. ini tak adil untuk anak-anak salih yaakob....salih yaakob ada 4 isteri.... bila pikir balik, setiap anak salih yaakob ada 3 mak tiri....kalau ikutkan jalan cerita hollywood, setiap anak salih yaakob kena menghadapi 3 mak tiri yang jahat...aku tak rasa mak tiri zaman sekarang macam tu lagi.....

fairytale adalah sangat sangat sangat indah

fairytale adalah segalanya perfect, kuda yang tarik kereta kuda tak berak keluar taik berterabur pun, rambut puteri dalam fairytale adalah perfect sebab tak payah guna syampu 3 in 1 pun untuk dapat rambut panjang, shining2, tebal dan sihat tak ada kelemumur.

kuda tengah super saiya agaknye....


ini la hollywood, kita jadi penonton, percaya je bulat-bulat. sini aku nak bagi contoh sebenarnya cerita asal fairytale bukannya tamat dengan "....and they lived happily ever after..."

ingat lagi cerita sleeping beauty, alaa...pasal ada puteri terluka kena spinning wheel, lepas tu tido tak bangun-bangun sampai ada putera cium dia. itu versi dari filem Disney 1959.

versi cerita ni yang lebih lama (1697) pulak, jauh lebih hardcore. puteri tu tido tak nak bangun-bangun, ada putera datang, rogol puteri yang tengah tido tu, puteri tu melahirkan dua orang anak (kembar). ya, melahirkan anak sambil tido! dan salah seorang anak tu menggigit jari mak dia (puteri) yang tengah tido tu, sampai terkeluarlah racun, lepastu barulah puteri sleeping beauty tu bangun.

nak lagi ganas, mengikut beberapa versi lama yang lain pulak, dua anak yang dilahirkan puteri tu ditangkap, dibunuh dan dimasak menjadi lauk.

haa, ganas tak fairytale ?

lelaki macho tidak melihat letupan

mengikut undang-undang hollywood, haram untuk hero atau heroin melihat letupan. kalau hero/heroin tengok letupan, mereka terus jadi tak cool. 
hero/heroin mesti, aku ulang, mesti....berjalan atau berlari membelakangkan letupan, anggap macam tak ada letupan berlaku. untuk jadi lebih power, kena buat dalam slow-motion.

aku rasa, arghh, ini sungguh haram jadah, penipu, kalau main mercun letupan kecik-kecik tu pun aku mesti nak tengok, rugi gila tak dapat tengok letupan besar-besar.

thelonelyisland siap ada buat lagu "cool guys don't look at explosions" 


2 komen komen oltromen:

Liyana Zahim said...

Ok jz wanna share wif u apa yg sy blajar dlm clas politik dulu.. Kalau kte tgk cite holywood.. Gaye hidop dorg mewah, tmpt2 yg cntik (luar negara), kereta yg mewah, perempuan yg cantik2.. Sbnrnye ni propaganda pmimpin India itu sndri.. India adalah satu negara yg bukan miskin sbnrnya tp kekayaan negara tu tak diagihkan pada rakyat dia.. Kekayaan tu hanya 'ditelan' pemerintah semata2.. Smntara rakyat die hidup melarat, miskin, dlm kekotoran dan kehinaan.. Cite2 holywood yg ditayangkan cume utk wat rakyat india berkhayal sbb dorg akn rase sronok ble msuk wayang tonton cite yg mcm tu shinggakan die lupe sketika umah die yg da nk roboh, bju yg compang camping.. Itulah cite sbnr masyarakat India.. Hahahahahahhaha.. Tah pape kan dorg? Tp jgn tatau skrg India sdg bgkit sbgai kuasa besar seiring dgn kuase2 besar lain cam amerika, german, prancis dan sgainya.. =))) Peace!

Cik Muda Sae said...

Heronya Shah Rukh Khan ke Brad Pitt ni??

Uitt....btoi ke fairytale yg thn 1697 tu? 1st time dengar...! Mmg hardcore btul sapes wat flm tu..hihi~-

Post a Comment