! ! BajuLusuhSeluarTampal: orang miskin pun boleh......

Pages

Saturday, November 20, 2010

orang miskin pun boleh......

mula-mula kena baca cerita pendek ni dulu, baru boleh paham apa aku nak cakap....

brader mail, diri beliau kurus kering, hari-hari makan nasi lauk ikan kering, patutlah... brader mail suatu hari sampai ke sunway pyramid untuk cuci mata tengok gadis-gadis main ice-skating yang biasanya terjatuh golek-golek setiap lima minit.
setiap kali ada gadis tergolek, brader mail tersengih sorang-sorang. bukan brader mail hebat main ice-skating, sekali pun tak pernah beliau try. brader mail mana ada duit nak main benda tu, cuma dapat bertenggek tengok dari jauh je la...
lepas penat 3 jam stengah bertenggek, mesti la bontot brader mail pedih ibarat dibaham anai-anai. brader mail nak cari tempat yang lembut untuk mengembalikan keremajaan bontot beliau. toleh-toleh kepala, nampaklah brader mail satu kerusi empuk, kelazatannya kusyen kerusi kelabu bersalut kulit sintetik itu dapat dibayangkan brader mail dari jauh.
brader mail berjalan kengkang dengan penuh gaya lantas melampiaskan bontot beliau ke atas kerusi itu. "aaaaaaaaaaaaaaaaaaahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh............~" lega bontot beliau terungkap dalam 2 huruf ( yang ekstra panjang ) sahaja.
tiba-tiba datang seorang wanita awal 20-an memujuk beliau membeli kasut. kata wanita itu, "kerana kaki encik begitu berharga". baru brader mail sedar beliau dalam kedai kasut rupanya.
dipendekkan cerita, brader mail berjaya dihasut untuk beli kasut tu dengan harga rm 300, jenama adidos orijenel, warna hitam, dari kulit lembu segar dari new zealand, kategori Stan Smith II.

selepas 3 tahun, kasut tu sudah mula menyakiti hati dan perasaan brader mail, semua ini kerana kasut itu dah banyak lubang. tapak pun selalu tertinggal kat belakang , malu brader mail berjalan-jalan di KL sentral dengan kasut adidos tanpa tapak. tapi rajin pulak brader mail nak jahit kasut tu berkali-kali.
di suatu pagi yang indah, brader mail pakai kasut hitam tu macam biasa. tapi nampak pulak semua jari kakinya, beliau cuba tanggalkan kasut, sarung kasut lagi sekali. masih nampak semua jari kakinya. sah, kasut tu dah berlubang sebab kena makan hamster belaan cik kiah, jiran rumah setinggannya.
brader mail nak buang kasut tu, tapi sayang, rasa rugi pulak, rm 300 tu beb... "sama harga dengan 300 bijik ferrero rocher", kata hati brader mail. jadi brader mail pun simpanlah kasut tu walaupun sudah kasut tu dah cedera parah.
aku cuma nak cakap, bukan orang kaya je boleh, tapi orang miskin pun boleh ada sikap materialistik. sayang sangat dengan harta, bukan harta boleh bawak mati pun... toksah la simpan barang-barang lama tu, dah tak elok dah tu kak.. kita buang je....

jadi, barang apa yang korang tak perlukan, tapi masih nak simpan ?


sebakul kasut yang berjaya kami buang semalam,
 nampak kasut adidas hitam tu, 3 tahun aku pakai kasut tu je.

5 komen komen oltromen:

chacha said...

ahhoy~~ macam saye pulak memang suke buang barang yg tengok agak cam menyemak je. =))

tapi kalau yang macam ada sentimentel value tuh sayang la jugak. =p

-ini diary saye- said...

oh brader mail... recycle bole? (>_<)

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

GKSB jenis sayang nak buat barang walaupun barang tu dah tak boleh pakai..

hasilnya semak la huhuhu

LATEST ENTRY

APAKAH TUJUAN ANDA MENULIS BLOG?

TOP 10 UNDI ANDA MASIH DIPERLUKAN?

**VOTE UTK GKSB yer hehe TQ =)

kotak said...

argh!!! kasut hitam itu mengamit kenangan.... kasut tu kn y abg slalu pakai dulu...~ kasut y saiznya hampir 2 kakiku...

Alv0808 said...

Sometimes ada sentimental value yang membuatkan kita tak buang benda2 'lama' ni..heehe. Tapi apa pun daripada simpan bagus buang ja..supaya benda 'baru' dapat masuk hehehe

Post a Comment