! ! BajuLusuhSeluarTampal: blaja kat jermen, bes.....

Pages

Wednesday, September 29, 2010

blaja kat jermen, bes.....

masa nak kena balik jermen ni la masa yang emo, aku tak ske dowh... rasa sangat tak bes, berat dan lain-lain... jadi sementara aku tgh tunggu nak masuk gate ni, baik la aku tulis entri menyedapkan hati yang lara. kontra kepada entri yang sedih pasal belajar luar negara aritu (klik sini). aku nak tulis pasal benda yang baik-baik je pasal belajar luar negara.

bersedialah untuk anggap aku berlagak ke apa, ni bukan untuk berlagak, tapi aku tengah nak sedapkan hati. lagipun bukan benda palsu pun...

aku tak tau banyak pasal belajar kat negara orang lain, baik aku cite pasal jermen je la.

duit banyak weyh

pasal duit memang mewah, amaun dirahsiakan. hua3...
tapi memang kami dapat banyak duit, kalau reti simpan, dapat la melancong pusing eropah, atau beli set tv lcd terbaru, atau pegi london 2 kali setahun semata-mata untuk shopping sakan.

aku ada sorang kawan ni, jenis memang saving abes la, tak beli benda-benda mengarut yang kitorg selalu beli. baru 2 bulan sampai jermen, dia dah kirim kat mak dia rm 10000. aku ada kenal sorang senior ni, dah balik m'sia dah... bapak dia yg cakap kat aku, pernah mamat ni bawak balik rm50000 bagi kat dia..

berjalan pusing eropah

benda ni jadi bes sebab benua kecik ni ada banyak negara, banyak budaya. pastu dengan adanya visa jermen ni, boleh masuk negara EU sesuka hati tanpa perlu check apa-apa bila melintas sempadan. berjalan pusing eropah sebagai seorang pelajar jauh lagi baik dari jadi orang yg dah kerja. masa jadi student ni la ada kawan-kawan kat negara lain, boleh dapat tour guide free, tau kat mana nak dapat makanan halal, tau kat mana bes pegi. kesian jugak bila baca kisah makcik-makcik yang tulis kat surat khabar pasal pegi republik czech tapi susah cari makanan halal. kitorg pegi dapat je makanan halal, masjid pun jumpa...

kerja bakal jadi mantap?

kena letak tanda soal sebab aku tak alami lagi. tapi macam tu la aku dengar. penah sekali aku baca the Star, surat pembaca. dia mengadu pasal dia rasa tak adil kenapa graduate dari luar negara dapat naik gaji dan pangkat lagi cepat berbanding orang lain. weyh....tak senang nak belajar kat sini, tak pernah semudah yang disangka..

belajar bahasa

ini la benda paling bermakna untuk aku, bahasa asing yang tak pernah aku terpikir nak belajar ke hape... camne ntah hidup aku berubah dan dah sampai pun kat sini. lagipun aku rase rugi la pergi negara yang tak berapa reti cakap english, tapi belajar dalam english. lain la kalau pergi sweden,  90% orang sana tau cakap english, tak pelik la belajar dalam english. lagi satu, kalau tak belajar bahasa tempatan, memang sikit atau takde la kawan tempatan ko... aku rasa beruntung dapat belajar bahasa ni, bila dapat bahasa, budaya otomatik dapat sekali aku paham..

aku lebih hargai malaysia

ni memang takyah cite panjang-panjang pun aku rase semua orang bleh paham. bila satu benda tu dah tak bleh kita dapat dengan senang, baru la kita nak hargai kan.....



biarlah kalau ada orang nak kutuk entri ni, sebab aku tau apa yang aku buat kat sana.

auto-published on my departure time, 0200 malaysian time. konon-konon lagi dramatik la buat mcm ni..

4 komen komen oltromen:

sitihawa said...

mmmmm....bes2. india pon bes. rusuhan,dpt cuti 2 ari......

nina syakina said...

seronoknyaa...huhu~

ainbudakbaek said...

hanya yang alami dapat merasekan...

neway, enjoy your life while u r there keh

me, teringin sangat nak sambung master kat overseas

tapi xsure la ade ke x utk kos emergency medicine sciences (EMED) ni.

kalo ade pon rasenye short courses, not master.

course EMED ni not well developed pon lagi.

susah kan? but mmg sangat teringin merase tinggal kat negare org yang ade salji.. bersame suami tercinta.

^_^"

penghuni Bumi said...

wah! bes nye..bersyukurlah..
org kt cni sedih,,KPM dh stop biasiswa tuk kami..huhu..kesian kt bakal2 guru x dpt biasiswa dh..trpksa ikat perut..sabar je lh.

Post a Comment