! ! BajuLusuhSeluarTampal: Puak-puak dalam Facebook korang....

Pages

Saturday, September 18, 2010

Puak-puak dalam Facebook korang....

maka sesi mengutuk facebook pun kembali, aku rasa dah tiba masanya untuk aku tulis sesuatu untuk kutuk facebook sebab aku tgh rase bosan dengan facebook. tapikan, setelah aku merujuk kepada buku " Himpunan 1001 Pepatah Melayu Zaman Tok Kadok" karangan hanafi jaafar, aku dapat kesedaran baru. mengikut pepatah siapalah facebook tanpa penggunanya, adalah lagi bes kalau aku kutuk penggunanya dari facebook tu sendiri.

ada macam-macam puak pengguna facebook ni, takde sape-sape pun salah tapi ada yang berperangai annoying kat aku.

PUAK TAK RETI TAPIS

puak ni suka tulis semua benda kat facebook, bagi diaorg, semua benda yang diaorg terhidu, terjilat, tersepak, terhantuk, tersenggol, tertelan, ter-apaapalagiyangkorangsuka mesti tulis kat facebook. banyak sangat imbuhan awalan "ter-", mengalahkan buku latihan BM darjah tiga, layak jugak puak ni dipanggil teroris, hahahahhahahahaha.

contoh status tiba-tiba tak reti filter:

Akak Meroyan Comel pagi ni gua melakukan proses penyahtinjaan, dapat tahi bentuk doraemon tgh makan kuih dorayaki lagi. terus gua rase nak pegi midveli beli kuih dorayaki.
11 minutes ago

kalau ada friend aku yang buat mcm ni byk kali, mmg aku bagi permanent hide.

PUAK STATUS ABSTRAK YANG ADA MASALAH SOSIAL KAT DUNIA SEBENAR

aku bagi contoh dulu la:

apa ko pikir ko hebat sangat ke? dalam dunia ni aku benci ko sorang je, aku rase nak belasah je anak sulung kucing ko. ko ingat aku tak takut ke? aku ni berani lagi bersemangat waja tau.

bersemangat waja la sangat sampai berani post kat facebook je, bukan nak pegi cakap depan-depan. sama ada diaorg ni memang jenis tak berani nak berdepan atau cuba nak buat hidup dia nampak tak membosankan kat depan orang lain...

kalau betul ada masalah, pegi la cakap depan-depan. tulis benda-benda macam ni kat facebook cuma buat masalah tu lagi keruh ada la....

PUAK KAKI KUIZ

aku syak la, puak ni sama ada rindu nak jawap exam atau student yang tak nak jawap exam, jadi pegi main kuiz banyak-banyak kat facebook sebab kuiz kat facebook senang atau there's no wrong answer. (in fact, i never think there's a real answer)

> Abang Hensem Muka Kulapuk took the quiz: Which Edward Cullen's Bodypart Are You?

                            Result  :  I am Edward's ketiak sebelah kiri yang kurang berbulu.

> Gadis Comel Pakai Fair n Lovely took the quiz: How Bad Is Your Constipation?

                           Result  :  You constipate so bad, the tahi you berak is heavier than 2 gorillas singing to Justin Bieber's song.

PUAK PARASIT TERHEBAT yang perasan jadi pria terhebat.

ni contoh kes kurang perhatian yang paling senang nak jumpa kat facebook. puak ni kalau nak jumpa, pegi je kat wall gadis-gadis jelita, ada banyak dowh.... kadang-kadang kesian jugak tgk diaorg ni, mcm desperate sgt je..

Abang Hensem Muka Kulapuk hahahaha, awak sangat betul dan awak ni kelakar la...
21 minutes ago

Abang Hensem Muka Kulapuk ada orang pnah cakap mata awak cantik tak? saya rase mata awak cantik tahap dewa 18.
20 minutes ago

Abang Hensem Muka Kulapuk saya setuju dengan apa yang awak cakap tu. saya akan sentiasa setuju dengan awak.......
19 minutes ago

Abang Hensem Muka Kulapuk awak...tak balas ke komen saya yang byk ni.. balas la awak....~
1 minutes ago



PUAK KUAT MARKETING / PROMOTE DIRI SENDIRI

puak ni rase marketing kat facebook adalah dengan hantar spam kat semua kawan dia kat facebook. macam-macam cara la spam diaorg ni, ada yang tag gambar, add friends berjuta-juta tak kesah kenal ke tak, hantar private message.

biasanya benda yang diaorg nak promote ni adalah benda nak jual, atau suruh orang lain jadi fan kat fanpage dia atau suruh follow website/blog dia.

ayat tipikal macam iklan: 

jadilah fan kepada kedai-daging-gorilla-mamat.com.my

tak nak? kalau macam tu jadilah fan saya mamat pemakan gorilla kat facebook

how about fanpage mamat makan bersama-sama gorilla ?

tak nak jugak? kalau nenek-mamat-bukan-gorilla.gov.nz ok tak? jadilah fan ye....

PUAK MENGAJAK SELURUH MANUSIA SEJAGAT

pikiran diaorg senang je, apa-apa event kena ajak semua orang dari semua tempat untuk datang. kenal tak kenal tu lain cite...

contoh mesej :

jemput datang ke parti besday kucing saye yang ke-11 bulan. saya tau awak tak kenal kucing saya, saya ni pun awak tak kenal sangat. tapi kita pernah masuk satu lif dulu masa shopping kat sogo.

jangan lupa datang tau, rumah saya kat no. 18, jalan Altantuya, 210984 Ulan Bator, Mongolia Darul Gengis Khan.

PUAK GAMER FB

Want to join farmvillage ?!

i just upgraded my tenggiling to level 18 tenggiling-warrior !
this will be legendary when my tenggiling reach level 174 the-tenggiling-warlord.

aduh! memang aku block notification ni sume. aku tak berminat la weyh.....


kepada korang yang menghadapi masalah friends macam ni, hide je trus user-user tu. dia pun bukan tau ko hide dia kan... nak unfriend mcm kesian dgt plak.

korang ada jumpa PUAK-PUAK lain tak kat fb? cite sket....


13 komen komen oltromen:

sitihawa said...

ayg puak mne? hehehehehe...abg msti jadi puak parasit terhebat yang perasan jadi pria terhebat kn.....? hahahahahahah.

ateeka amer said...

gigihnya buat analisis :D

hanafijaafar said...

sitihawa : ayg puak ninja, huhu... i tak kesah jadi pria terhebat tau~~

ateeka : tak la gigih sgt pun, men hentam je..

makdara TERDIVA said...

haha! paling kejam akak buat ialah block user2 tu semua.. aci x???

hanafijaafar said...

haha, aci sgt la tu. klu tak buat kang tak tenang nak men fb...

+budak gem0k+ said...

hehe..cian pade yang menjadi mangse..cian gak pade gamer yang ckup neighbour..haha

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

aku suka n3 nih wakakakakaka

rahimie said...

masing2 ada quote tersendiri..

penghuni Bumi said...

no komen..xde fb =)
kolot kh saya??
~pape je la~

:: Mikhaeyl & Rafaeyl :: said...

erm kalu semua yg kat ats tu awk tak setuju.. kat FB awak.. awak hupdet aper yer? citer sket.. keh keh keh

Muhammad Syafiqqullah said...

haha..puak suka annoying org lain..cth nyer satu target dijadikan mangsa dan ramai2 saiko2 si mangsa..(dikalangan rakan kat fb je lah...)

ujee said...

hahahhaaa..lu terlupa satu puak lg...
cth_ gadis$$pikolomondo:ish penat hari ni gi shopping ELVI & KOTCH abis rm5k...pengsan akak...dah le tu...kereta BMX buat hal lak...7series pun buat hal ntahape2...mlm ni ada dinner lak kat JWMARIET..sempat ke...boring betullah....fed-up!!!

ini puak berlagak dlm kesopanan...hahahahaa..

chacha said...

ahaha~~ memang suke meng-hide golongan yg suke post-tah-hape-hape-pastu-5minit-skali-nak-update-status. memenuhkan wall saje. =p

Post a Comment