! ! BajuLusuhSeluarTampal: baca bila dah tua

Pages

Saturday, December 4, 2010

baca bila dah tua

kepada diri aku bila dah tua bangka nanti, ko baca benda ni sebab ni kisah aku pergi interview kerja yang 1st dalam hidup ko.

interview hari selasa, semangat gila ponteng kelas hari isnin tu konon-konon nak buat persiapan, nak research apa jadah la, nak rancang itu ini la.... tapi itu semua dusta belaka, mana ada buat persiapan pun. setakat baca page wikipedia pasal bateri lithium-ion tu ko kata persiapan, tak payah la weyh.... 

malam tu tido tak lena, gile cuak dowh... pikir macam-macam soalan, tapi tak dapat pulak pikir jawapan. hampeh la begitu. dah la tido tak lena, kena bangun awal-awal plak tu... bangun awal kul 6, keluar rumah gelap-gelap lagi. hambik ko, salji lebat, jalan licin macam boleh letak bontot je atas jalan tu, pastu meluncur turun bukit....

masa ada hal penting ni la keretapi nak buat masalah. salji menimbun-nimbum punya pasal, tren-tren ko pagi tu dapat lima kali delay. terpaksa ko call tukang interview mintak tuka masa interview. nasib baik dapat tuka, kalau tak sia-sia je naik tren nak dekat 200 km. aduh, kan dah buruk 1st impression, datang lambat punya pasal.

interview yang patut kul 11 tuka jadi kul 1. gilak ar, tak bersedia langsung, hahahah, kalau tak tau nak sedia apa, memang la kan... maka ko pun gebang la macam hebat gila.

tukang interview : kenapa anda rasa kami patut terima anda bekerja dengan kami ? 

mangsa interview :  sebab saya datang dari malaysia.

tukang interview : what the.....?!

kan dah kena gelak dengan tukang interview. tak boleh belah la jawapan ko, lain la kalau ko cakap ko tu optimus prime, mesti trus dia bagi mula kerja masa tu jugak .

optimus prime tengah posing poyo


optimus prime versi comel
maka berlangsunglah sesi gebang menggebang untuk setengah jam, alaa, setengah jam je ke.... menarik jugak sebenarnya kerja yang tukang interview tu cakap. buat line of product baru untuk barang-barang bosch punya bateri, hahahaha, hanafijaafar memang pandai cakap belit-belit...

abes interview, balik rumah la, apa lagi. perjalanan balik takde pulak nak delay ke apa, bukan la ko mintak delay, tapi kan lagi bagus kalau masa pergi tadi tak delay, sebab ko tak kesah nak delay masa balik rumah.

48 jam lepas interview, terus dapat jawapan seronot. sumpah seronot dapat email ditawarkan tempat kerja tu. lega kepala otak ko masa tu, takde alasan lagi untuk malas buat kerja skolah.

untuk rekod, ko pakai kemeja putih kain lembut, tali leher bling-bling, seluar jeans hitam 3 minggu tak basuh

maka begitulah kisahnya ko mendapat kerja. pendek kan.





ni kisah benar, aku tak tipu dowh... start prektikel 1 mac 2011 sampai 31 ogos 2011.


4 komen komen oltromen:

cik miera said...

hak3..loyar buruk lak ngan penginterview..haha

miss ladies said...

tali leher bling-bling.. menarik tuh.. hehehe

sue said...

bestnya dah dapat kerja.. tahniah3!!!

♥TanpaNama♥ said...

cerita betul ke nih? kelakar.

Post a Comment