! ! BajuLusuhSeluarTampal: perkataan yg gedik

Pages

Monday, October 18, 2010

perkataan yg gedik

ini entri kutuk malah berilmu, hahahaha, andaikata tak suka atau gemar atau bahasa facebook-nya "like", boleh melarikan diri...

aku tak tau pun bulan ni bulan bahasa kebangsaan kat malaysia, tapi aku rasa berapa ramai je yang tau melainkan jadi budak sekolah. kalau budak sekolah tak tau, maksudnya ponteng sekolah la kan.. aku sebagai seorang yang mendakwa diri sendiri patriotik nak menulis pasal bahasa jugak la... aku rasa geli la bila dengar orang cakap dengan cara yang diaorang sendiri tak tau erti..

benda ni aku rasa kelakar, sedih pun ada. orang malaysia kita ni kunun-kununnya nak cakap orang putih, nak ikut budaya orang putih, nak pakai krim pencerah sampai jadi putih, warna rambut tak nak plak warna putih....

disebabkan nak sangat cakap bahasa orang putih tapi tak nak belajar betul-betul, jadilah contoh-contoh ayat macam ni:

"weyh, panas la arini, abes kulit aku sunburn. dah tak putih mcm anak kangaroo baru lahir... huu...~"

untuk semua orang tahu, sunburn tu bukan fenomena kulit korang jadi gelap. kadang-kadang kulit tak perlu jadi gelap pun untuk masuk kategori kena sunburn.

sunburn tu bila kulit kena banyak sangat radiasi UV (dari matahari) sampai kulit jadi merah, sakit bila dipegang, cepat penat, dan pening kepala pusing-pusing siap ada bintang berlegar-legar atas kepala.

kalau setakat kulit jadi gelap, panggil je la skin darkening atau sun tanning.

zaman sekarang orang buat kenduri kawen makin nak grand-grand kan. suka hati korang la, duit korang kan..., aku harap takde perasaan riak dalam hati je la. tapi yang aku rasa paling kesian bila perkataan kenduri tu hilang perlahan-perlahan...

reception vs resepsi

orang melayu zaman sekarang nak pakai perkataan "resepsi", yang dicilok dari perkataan orang putih "reception".

sebenarnya perkataan ni tak salah pun, tapi orang tak paham maksud perkataan resepsi.

resepsi adalah majlis jamuan yang dibuat untuk berterimakasih kepada tetamu yang datang kat majlis nikah kat gereja tu. alaa...yg orang putih cakap " i do " tu la....

tapi dalam konsep majls perkahwinan orang melayu, kenduri kahwin dibuat untuk jumlah yang sangat ramai, sekitar seribu orang. reception orang putih lebih kurang 100 je...
dan nak datang kenduri, tak perlu nak datang majlis nikah pun..

jadi perkataan resepsi tu sesuai untuk siapa-siapa yang hanya menjemput orang-orang yang hadir majlis nikah je. bukan takde kat malaysia macam ni, tapi aku rasa orang melayu tak buat macam ni la...

itik, memerang, platipus, biawak komodo, naga "dragon ball", badak sumbu

"if itik kahwin dengan memerang, jadi la platipus, unless itik kahwin dengan biawak komodo, so jadi naga macam dalam komik dragon ball. lagi better if itik kahwin dengan badak sumbu, aku nak sangat tengok badak sumbu ada sayap boleh terbang...."

ni cubaan untuk cakap english, awal ayat ada la bunyi macam orang putih, lepas tu melayu balik.... haish, tak elok la macam ni. tak salah pun nak cakap bahasa inggeris ke bahasa apa, tapi cuba la cakap penuh-penuh ye...


haha, perkataan "cilok" rupanya dah masuk kamus dewan bahasa, aku baru tahu...

4 komen komen oltromen:

NI said...

oh haha. annoyed dengan fenomena ini plak..
seorang akh = ikhwah
ramai ikhwah = ikhwah2
seorang ukhti = akhawat
ramai akhawat = akhawat2

and kenapa applicable to ana, anti, anta, antuma, antum & antunna shj? kenapa takde nahnu dan rakan2nye haha ok bye

ateeka amer said...

weh takleh ke cakap celop2 bm bi? ai saun stupid wen i spik malay okehh ;p

GaDis CoMeL said...

haha. luckily aku tak pandai cakap omputih. veli sound stupid when i spik in hingelish.

shark said...

tahniah ler sbb tau bulan ni bulan bahasa.
hehehe
ramai yg xtau nie..
yang tau bulan poser jer

Post a Comment